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Tipopils

Pedro Bianchi
Updated 11 de Junho de 2013
Tipopils

Informações

Álcool (%)
5.2% ABV
Ativa
Temperatura
Copo ideal

Tipopils® is a light beer produced by way of infusion, with approximately 5.2% alcohol by volume (15.8 Plato degrees). It has a rather dry, hoppy flavor. After a rather long primary fermentation, it undergoes a short maturation phase of about 2 weeks.

Ingredients:

Water, with a total hardness of approximately 30 French degrees;

Hops: four types are used. A very bitter Hallertauer Magnum is used for the first addition, then a Hallertauer Perle of average aromaticity and bitterness is used for the second addition. Hallertauer Hersbrücker and Hallertauer Saaz (rich in essential oils), which are used for the third and last addition, have the important task of releasing the finer aromas of the hops to the wort. More Saaz hops are added before maturation and when the liquid has cooled, which releases a subtle grassy aroma of hops;

Pilsener malt and a hint of caramel malt (for color) from Germany and France;

Saccharomyces carlsbergensis brewer's yeast from the laboratories of the Brewery University of Baviera (Weihenstephan).

Tasting Notes:

Golden beer with a thick, persistent white head and light perlage. Average level of carbonic saturation.

Distinguishing characteristics: bitter flavor and aftertaste, aroma and fragrance of Pilsener malt and fresh hops.

Medium intense characteristics: a bittersweet, refreshing, full flavor of malt.

Weak characteristics: acidulous taste (citric) and licorice flavor, aroma and flavor of fruit (banana), flowers (rose) and fresh yeast .

Avaliações dos usuários

1 review
Avaliação Geral
 
3.6
Aroma
 
7/10(1)
Aparência
 
4/5(1)
Sabor
 
14/20(1)
Sensação
 
4/5(1)
Conjunto
 
7/10(1)
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Avaliação Geral
 
3.6
Aroma
 
7/10
Aparência
 
4/5
Sabor
 
14/20
Sensação
 
4/5
Conjunto
 
7/10
Pilsen das mais conceituadas das microcervejarias italianas, a TipoPils é feita pela Birrificio Italiano, cervejaria do norte da Itália. Uma cerveja leve e refrescante, com um extra de lúpulo, que lembra um pouco as Pilsen da República Tcheca.
Servida na pressão, mostrou coloração dourada, com alta translucidez. Foi servida com um medio volume de creme, de coloração branca, boa persistência, cremosidade e vai deixando rastros nas laterais do copo.
O Dry-Hopping de Saaz fica bem evidente, logo no aroma, trazendo um potente herbáceo e picante, com até um fundinho cítrico. Os maltes são sutis, trazem o os aromas de cereais evidenciando DMS e um toque de panificação.
Repete a mesma receita na boca, com o malte ficando em segundo plano, deixando o lúpulo castigar o paladar com um potente amargor. O lúpulo ainda traz secura e tons picantes. O corpo leve e a acidez ajudam bastante na drinkabillity. O amargor, como não poderia deixar de ser, é duradouro e pede um novo gole para "limpar" a boca.
Não é uma cerveja que impressione por complexidade e para falar a verdade, até esperava mais, pelos rankings de sites gringos. Mas não deixa ser uma cerveja muito bem executada e refrescante.

Detalhes

Degustada em
25/Setembro/2011
Envasamento
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